fredag 13 september 2013

12 september: Plåt, bildäck och Läder.




Vardagen i Nairobi är även denna gång rik på variationer.  En variation vi upptäckt är likheten med en bilverkstad. Det du kan finna i en bilverkstad kan du finna i Nairobi.

Plåt
Många så kallade hus är byggda av plåt, i slumområdena kryllar det av dessa plåtskjul. På utsidan detta metalliska ytskikt och då du sedan går in i skjulet så finner du ofta ett litet vardagsrum som ibland en hel familj huserar i.


Här är en bild på en Familj som min vän och musik kollega William stöttar genom insamlingar till att bygga fler rum till föräldralösa barn  som bor hos sin mormor.
I Ruthemetho, en liten by i Dagoretti finns många hus av plåt mitt i all grönska som omger detta område. Det jag fått veta är att många människor i ”Kikuyo” områden  (Ruthemetho befolkas av många i stammen Kikuyo, Benjamins ursprung)gärna bygger husen av plåt även om det kan se väldigt hemtrevligt ut inuti.


(Obs, datum 2000227 är min felinställda kameras fel!!)

Musikstudion We Records ligger där, som William Ngene, en av min gamla musikkompanjoner sedan förra vistelsen huserar i.
Det är en stor fröjd att vara där i Williams studio, som ligger i deras hem. Komma in genom grindarna och välkomnas varmt av hans fru Virginia, sonen Alpha och Williams ”Ömma moder” Få dricka varm mjölk med te och socker. ( Passar bra för en gammal Rocker)Äta hembakta Chapati  ( Närmast beskrivet som en blandning av Pannkaka, och friterat pitabröd) Prata om den kenyanska musikbranschen och spåna roliga projekt. Ett stort vardagsrum i lite 70-80 tals stil som ger en härlig Glad nostalgisk känsla av Havstenavägen- Skövde. Far far away from Afrika.
Vi går sedan in i Williams lilla studio, ett smalt rum med äggkartonger på väggarna. Men utrustningen där är av god kvalité, Cubase musikprogram på fina datorer, 12 kanals mixer. Gitarr och bas hänger redo att giggas med. Sedan mikrofonen, med puff skydd. Plåt, som en bilverkstad, inget flådigt alls, men passion för intresset, bilen, musiken.
Rummet vibrerar av kreativitet och skapar lust. Här kan man bli hög och sukta efter Hooks/Trallvänliga refränger. Det svänger när Williams sitter vid rattarna och all nervositet och tankar om: Hur kommer det låta och tänk fall det blir dåligt, vad håller jag på med, min gamla uråldriga skrynkliga hobbymusiker är som bortblåsta. Här finns luft och utrymme att improvisera och spåna fritt.
Första Dandängan 2013 med Svenska, Engelska och Swahili, är så gott som färdig och mer ska det bli, även om den egna fritiden givetvis är mycket mindre nu med två barn. Man kan säga att det är som 2/5 dieten. Fasta 2 dagar ät 5. Fast kanske mer som 14/1 dieten.  Ät 1 dag och fasta 14 dagar.  Men frågan då om egentiden är 1 Dag av frossa och om de 14 fastedagarna är tiden med barnen, vågar man säga så? Men som sagt 500 Kcal behöver inte vara havregrynsgröt utan salt och sylt. Det kan vara en oxfilé med finhackad tomat, broccoli och koriander. Barnen är som oxfilé, fast att de lever: Medium fried. Röda som kärleken (Inuti)varma och gosiga att pussa, ger en krydda till livet. Den gröna broccolin och koriandern ger ett lugn, en fröjd att vara här och nu med barnen vid:

Bildäcken:
Bildäcken vid lekplatsen på gården där vi bor har blivit en liten samlings plats där vi adoptivfamiljer och andra barnfamiljer hänger om dagarna, då poolen har skugga. Bildäcken har många funktioner. Föräldrarna använder dem som fåtöljer, i brist på sacko- säckar. Eftersom de flesta föräldrar är 35+ så behöver vi ju någonstans att sitta, för att hämta andan efter en fotbollsmatch eller Bambupinne fäktning med Benjamin. En promenad, eller ett ”sandlådebak” med Nora. För att inte tala om Gungandet. Vilka föräldrar har inte fått svaren på livets gåtor vid gungorna under sin föräldraledighet . Vad ska jag jobba med sen, undrar hur många kcal jag har kvar efter popcorns näve. Vad kommer hända i nästa avsnitt av Sopranos. ( Vi har börjat titta på säsong 1)
Pip, pip. Även i Kenya, mobilen, smsJ  Ah, Fia hänger på till Pt´n idag. Nähä, hon hade visst bokat in sömmerskan, köpt några färgglada tyger på Masai marknaden.
Kul, norska tjejerna och Immaculate följer med på Karaoke kvällen på tisdag. Då ska vi sjunga Dancing Queen och Waka Waka och låta ungdomen(Immaculate)  köra Rnb låtarna och vi dricker Dawa, en slags afrikansk variant av Mojjito, fast med ingefära och honung. Dawa betyder medicin, bäst att hålla sig till öl och vatten!
Tillbaka till nuet, barnen, de små ögonblicken. Nora klättrar på allt, upp på bilarna, gunghästen eller gunghajen, tar fart själv. Sträcker högerhanden mot alla Svenskar och Kenyaner och säger Hej! På klockren Svealands dialekt- Till Kenyan såsom till svensk, såsom sin bror, låter inte språk barriärerna stå i vägen för socialt umgänge. Med en kombination av Noras envishet: På: t igen, lek med stickkontakts adapter om och om igen trots att pappa och mamma sagt till tusen gånger och Benjamins känsla för boll, skulle nog mor och far kunna fostra en elitidrottare och kunna avnjuta en god pension på Sardinien?
Vänta på son säger Benjamin, då han tar sin Alfons Åberg väska och spatserar iväg på de trottoarlösa gatorna till City hoppan, Lokalbussen som ruinerar oss med sina ca 1,80 kr per biljett. Däremot så måste man kasta sig på och av för att komma med. En dag slungades jag in i sätet. Och fick ett stort blåmärke på knät. Små potatis. Jag överlever. Har råd med Alvedon då bussen är så billig.
Väl framme vid Svenska skolans förskola som delar gård eller rättare sagt gigantisk gräsmatta, poolområde och tennis banor med barn från 1 år upp till 17 åriga internat elever, som det finns många av. Alla, speciellt tjejer mellan 14 och 17 år hejar på Benjamin och kan hans namn.  Han har på 3 veckors tid gjort sig känd. Berömt deras fina namn, berättat om alla Scooby doo avsnitt, smurfarna ,  Ninajago fighters och lånat deras I –phones. Han går på förskolan, men så fort den slutar kl. 13.00 vill han gå till poolområdet/Vid internatet och styla för de äldre elevernaJ . Vi pratar om det på utvecklingssamtalet med lärarna sen tror jag. Trots tonårsfixeringen så har det har varit bra för Benjamin att få sin tid och sin grej med Svenska förskolan, absolut.

Läder:
Kan för lite om bilar för att avgöra om läder används på bilverkstäderna. Kanske skinnjackor och läderbyxor kommer till pass Då meckar Micke tvättar sina oljiga händer för att gå på folketspark. Känns avlägset men ändå inte.
1.      Läder i Kenya finns ibland i små gathörn där skomakarna har sina business, där den röda jorden är deras arbetsyta och allt material lätt till hands. Tråd, plast, läder och nålar, nya och gamla sandaler. Jag lagade min dyra joggingskor från Stadium Kungens kurva igår. Mycket bra sportsko, men sprucken i nätet.
För 50 kr sprätte skomakaren upp, och lappade skon noggrant med en liten läderbit.

2.      Läder via Youtube, då jag och Magnus introducerar gamla glamrockarna Europé s pudelrock, genom Headbang och luftgitarr. Vi anser att det är viktigt att ge barnen tillgång till den Svenska kulturen och dess Nationella hjältar från 80-talet.
Nora och Benjamin rockar och är i extas, eller är det jag och Magnus som känner igen oss själva som yngre. En sak är säker, barnen gör en yngre, precis som 2/5 dieten, Kenyas sol, musik, fysiks träning och nya  härliga Kenya vänner!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar